keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Jäiden tulo

Hrr,

kävin lenkillä pienen tauon jälkeen lempipaikassani, Uutelassa. Halusin mennä katsomaan meren jäätymistä ja aurinkoinen päivä houkutteli muutenkin ulos nuutunutta oloa raikastamaan ja tuulettamaan. Tosi kylmä oli, pakkasasteita on vähän päälle kymmenen, tuntui tosi rapsakalta. Jäin ottamaan kuvia huomaamattani liian pitäksi aikaa, ja vasta lähdettyäni taas kävelemään huomasin miten jäässä olenkaan. Olin liian kauan paikoillani ja kylmä tuli. Mulla oli toppatakki ja pipo ihan asianmukaisesti, mutta toppahousut olisi tarpeelliset tuollaiselle yli tunnin kestäneelle metsäretkelle. Tavalliset mustat tiukat farkut ei kauheasti lämpöä pidä. Hyvä että takki on niin pitkä ja saappaat pitkät niin suojelevat jalkoja jäätymiseltä.

Lenkin jälkeen kävin kaupassa ja kotiin tultuani söin tomaatti-vuohenjuustokeittoa, tuoreita tomaatteja ja raejuustoa. On tässä tullutkin syötyä, tuntuu että vähän liikaa, vähemmälläkin pärjäisi. Olen huomannut että itselläni ruokavalio koostuu lähinnä leivästä ja musita hiilihydraateista, perunasta ja pastasta, eikä se kyllä ole terveellistä eikä tarkoituksenikaan, siihen se vaan menee herkästi. Pitäisi tehdä joku suunnitelma että tulisi syötyä monipuolisemmin ja terveellisemminkin. Illaksi teen ruoan, ihan perusruokaa, usein kahta erilaista, kasvisvaihtoehto ja sitten lihallisempi, miehille. Syön kalaakin, lähinnä lohta, mutta sekin on vähän jäämässä pois, ei oikein maistu ja tuntuu liikaa lihalta.. Kokonaan kasvissyöjäksi ryhtyminen vaatisi vähän perhehtymistä enemmän, ettei se olisi vaan leipälinjaa sitten. Olen aika laiska ja mielikuvitukseton ruoanlaittaja. Ja maitotuotteita syön liikaa, jugurttia, raejuustoa, fetaa ja maitoa (puurossa) menee turhan suuria määriä. En mä osaa enkä tajua. Perusterveellisesti olen ajatellut syöväni, mutta en sitten tiedä. Pah. Voisi koittaa pitää ruokapäiväkirjaa.

Niin, Uutelassa olin pidemmän aikaa ihan rannassa ja kuuntelin jään ääniä. En ole ikinä ennen kuullut sellaista. Ensin mietin että kuulenko ihan omiani, sitten mietin onko lähellä joku joka käyttää jotain työkapinetta joka narisee ja paukkuu, mutta ei. Ääni liikkui ja kohdalla huomasin että se tulee jäistä, tai merestä, vedestä. Ihmeellinen narina, vähän metallinen, vinkuna, huokailu. Erikoinen ja tosi jännän kuuloinen. Kiviä vasten aivan kuin aalto olisi kesken liikeen jäänyt paikalleen, kiinni, ja jäätynyt.

Illalla meillä on J.n kanssa meneminen E.n koululle vanhempainiltaan missä käydään läpi yhteishakuasioita. Joku yleinen info-tilaisuus kai. Ollaan tutustuttu melkein joka ilta tuohon valtavaan paperi määrään mitä asiaan liittyen on koululta tullut. Päivämääriä ja aikatauluja, tutustumisaikoja eri oppilaitoksiin, ja lukioihin, johon E on hakemassa. Keskiarvorajoja ja kaikenlaista. Aika selkeältä tuntuu kuitenkin, kolme lukiota on jo selvää mihin aikoo hakea, hakemukseen täytyy laittaa viisi vaihtoehtoa. Toivottavasti joku noista kolmesta osuisi kohdalleen, muuta ovat jo niin hankalan matkan päässä. Lähilukioon E ei hae ensisijaisesti. Lukiot jakavat oppilaita selvästi jo hyviin ja huonommin pärjääviin, muutamaan lukioon (tämä meidän lähilukio mukaanlukien) on tosi alhainen pääsyraja, ja tosiin taas tosi korkea.. Toiset siinä seiskan hilkulla ja toiset melkein ysiä. E.llä on tavoitteet korkealla, kovin paljon ei tsemmpiä tarvii hieman alle ysin keskiarvollisiin lukioihin, mutta vähän, ja onkin nyt panostusmielellä ja vaikuttaa motivoituneelta. Itse koitan olla antamatta asennetta kumpaankaan päin, mutta olen hengessä mukana ja kuulolla :) Itsehän olen eriarvoistumista vastaan, jokapaikassa pitäisi olla kaikille samat mahdollisuudet ja tietenkin periaatteessa onkin, mutta käytäntö taitaa olla jo ikävä kyllä vähän toinen. Ja onhan se selkeää tossa kouluasiassa, jos pärjää hyvin koulussa, on tavoitteet hyvä laittaa ylemmäksi kuin alemmaksi, on parempi olla siellä, missä suurin osa on yhtä hyviä tai parempia, kuin sellaisessa, jossa suurin osa on heikommin pärjääviä. Motivaatiokin on silloin tietysti aivan toinen opiskelussa. Itselläni koulu meni niin huonosti kuin vaan mahdollista on, kävin sairaalakoulua ja olin osastolla, lintsain, olin toisessa sairaalakoulussa ja lopulta kävin peruskoulun loppuun yksityisopetuksessa. Joten itse en voi koulumenestyksellä snobbailla. Mutta parempi että lapset pärjäävät paremmin :)

Mutta nyt menen laittamaan teetä,  tuli just koulusta.

:)









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti