keskiviikko 5. helmikuuta 2014

food

Nyt tulee paasausta ravinnosta. 
Vuoden vaihtuessa ajattelin etten varmasti lupaa mitään uudistukisa tai paremman elämän aloittamista uuden vuoden kunniaksi. Laihdutettavaakaan ei joulusyömisistä tullut, joten minkäänlaista kuurisuunnitelmaa ei ollut. Eikä ole siis edelleenkään. Huomasin vuoden alussa etten syö oiekastaan mitään kunnollista, kaikki mitä söin oli oikeastaan leipää, juustoa ja jotain valmiita kasvispihvejä/falafelejä tai vastaavaa. Aikalailla puoilivalmista ruokaa. Perheelle laitan ruoan joka päivä, mutta oma syöminen oli vähän sivuseikka. Ja illalla sitten piti hakea sipsiä tai jätelöä, keksejä kaupasta. Ja aamulla ensimmäinen ajatus silmät aukaistuani oli että haluan jotain makeaa, onko suklaata..

Kasvisyöjä olen ollut jo viitisentoista vuotta, kalaa syön yhä, mutta aika harvoin, kerran viikossa ehkä. Välillä olisi tehnyt mieli jättää kalakin pois ruokavaliosta, mutta runsaan likkumisen ja kuntosalilla käymisen takia en uskaltanut tai halunnut jättää kaikkea eläinperäistäproteiininlähdettä pois. Toki pelkällä kasvisruokavaliollakin samat proteiinimäärät olisi mahdollista tavoittaa, mutten osaa enkä jaksa lähetä tarkempaa tutkimusta tekemään. En halua kuitenkaan käyttää koko aikaa ja elämää erilaisten ravintotaulukoiden laskemiseen ja etsimiseen. Kananmunia syön silloin kun liikun enemmän. Jos liikun, liikun todella paljon ja kovaa, enkä halua että energia lähtee lihaksista tietenkään, joten leipävälipalat korvaan joko munakkaalla tai Bulgarianjugrtti+ananas+banaani-mössöllä. Ja ruoaksi teen oikeaa ruokaa, kasviksista etupäässä, tofua ja fetaa käytän. Joka ruoalle ei mielestäni tarvitse proteiinilähdettä, kun välipalat ovat rahkaa/raejuustoa/luonnonjugurttia. Pastaa, perunaa tai riisiäkään en juuri käytä. Syön mieluummin pari ruisleipää päivässä. Ja kaurapuuroa aamuisin.

Painoa on lähtenyt tämän uuden syömsien myötä pois ne kaksi ja puoli kiloa. Höttöä olisi poispäästettäväksikin vileä, mutten pidä mitään laihdutuskuuria, vedä syömisiä ihan minimiin ja sitten taas lysähdä sipsipussin ja suklaalevyn alle. Herkuista tai löysästä ympärillä ei ole kuitenkaan mitään iloa, hyötyä, eikä ne ainakaan jaksamista paranna. En ole ikinä kuulunut lohtusyöjien joukkoon, en masentuneimmillani todellakaan syö, silloin ei masitu mikään. Ja kun olen energinen, tuppaa syöminen unhotumaan usein melkein koko päiväksikin. Nyt säännöllisemmän syömisrytmin kanssa olen jaksanut paljon paremmin. En voi sanoa että masentaisi, eikä muutenkaan ole olossa valitamista. Liikun joka päivä tunnin kaksi, ja jaksan hyvin. Tänään aloin miettimään, etten ole tainnut olla vielä koskaan näin innostunut liikkumisesta, enkä ole ehkä ollut fyysisesti näin hyvässä kunnossa. Vaikka kymmenisen vuotta olen liikuntaa kuntokeskuksella(kin) harrastanut. Ei mikään uusi innostus siis.

Suunnilleen näin. Mitään totaalikieltoa epäterveellisemmistäkään ruoista en ole itsellei asettanut, kerran viikossa syön mitä mieleen juolahtaa, oli s sitten terveelsitä tai ei. Yleensä herkut tarkoittavat mulle jotain ylisuolaista ja rasvaista, kuten sipsit ja / tai pizza :) Makesta en niin välitä enkä esimerkiski suklaata syödessäni hyvin kaipaa, tai oikein muistakaan.  Viikonloppuna leivottiin runebergin torttuja, ja tänään J ilmeisesti haluaa pyöräyttää uuden satsin. Kun ruokailu on suurimmalta osalta hanskassa, ei pulla tai pizza maata merelle heitä (jollei ne kuulu jokapäiväiseen ruokailuun:).




 Alla otteita ja linkkejä eräästä kirjasta joka käsittelee terveellistä ruokavaliota ja happo- emästasapainoja elimistössä ja miten niihin voi vaikuttaa ravinnolla ja liikkumisella. Ovat ennestäänkin tuttuja juttuja mulle, mutta muistuivat taas mieleen ja ajattelin tänne niitä laittaa, ihan omankn mielen virkistykseksi.

"Nyt loppui kalorien, rasvapitoisuuksien ja erilaisten diettitrendien seuraaminen. Luulitko, että terveys löytyy lääkekaapista ja kauneus kalliista voiteista? Alkaalisella ruokavaliolla on suuri rooli hoikan kehon, hehkuvan ihon, hyvän terveydentilan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. Se tarkoittaa, että 80% ruokavaliosta tulisi olla emäksistä ruokaa, kuten kasviksia. Ruoan kuuluisi tuoda elimistöömme energiaa ja terveyttä, mutta ikävä kyllä länsimaalainen ruokavalio kuluttaa enemmän energiaa kun tuo sitä käyttöömme. Huono ruoanlaatu, sekä erilaiset trendidietit saavat aikaan elimistössämme erilaisia sairauksia, kuten ylipainoa, uupumusta, allergioita ja masentuneisuutta. Lisäksi ruoansulatus heikkenee. Kirjassa olevat ruokaohjeet ja arjen vinkit auttavat palauttamaan kehon normaalin tasapainon, tuoden energiaa, tarmokkuutta, elinvoimaa, hehkuvan ihon ja palauttaen kehon normaalin aineenvaihdunnan".


Lista happamista ja emäksisistä ruoka-aineista happo/emäs-tasapaino 

"Jotta elimistö voisi toimia parhaalla mahdollisella tavalla, on sen happo-emästasapainon oltava kunnossa. Tämä on edellytys hyvin toimivalle aineenvaihdunnalle, ruoansulatukselle, entsyymitoiminnoille ja yleiselle hyvinvoinnille. Tätä tasapainoa voivat horjuttaa länsimaiset ruokailutottumuksemme, sillä ravintomme sisältää enemmän elimistöön happoa tuottavia ruoka-aineita kuin emästä tuottavia ruoka-aineita".

  • kalpea iho ja lohkeilevat kynnet
  • elottomat hiukset
  • väsymys ja innottomuus
  • toistuvat lihaskrampit ja suonenveto
  • stressi ja keskittymisvaikeudet
  • luusto- ja nivelongelmat

 
 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti